,

Keila koduloolised kolmapäevakud

5,00 

 Keila linn
 1,5-2 h
 1-2,5 km

Tootekood: - Kategooriad: , Sildid: , ,

Too oma pimedatesse sügisõhtutesse põnevat vaheldust ning tule Keila linna koduloolistele jalutuskäikudele.

Kõik retked algavad kell 19:00.

PS! Kuna nendel jalutuskäikudel on kõndimist pigem vähe ja kohapeal seismist ning jutu kuulamist palju, siis soovitame riietuda soojalt ja kihiliselt. Abiks on taskulamp.

 

#1. 23.10.2024: Alevivahe kalmistust Keskpargiks

Algus ja lõpp: Keskpargi värviline purskkaev.

Teeme üheskoos Keskpargis jalutustiiru ja otsime veel säilinud hauatähiseid, jutustades seejuures episoode mõisapõllule rajatud kalmistu ajaloost. Ühtlasi räägime pargi praegustest ja endistest mälestusmärkidest ning Keila viimasest rehielamust – kirikumehe majast. Esitamisele tulevad ka paar endise kalmistuga seotud legendi.

 

#2. 30.10.2024: Vasalemma „marmori“ radadel
Vasalemma paekivist objektid Keilas

Algus: Keila kirikuaia peaväravad.
Lõpp: Jaama tänav.

„Ilus valkjashalli tooni ja sädeleva murdepinnaga marmorilaadne lubjakivi“ – nõnda on Vasalemma paekivi kirjeldanud geoloog Helle Perens. Keila linnas on seda kivi kasutatud mitme hoone müürides, fassaadikaunistustes ja lisaks osade kirikuaia ristide valmistamisel. Tule oma silmadega vaatama ja käega katsuma, milline näeb välja ja kuidas tundub sõrmede all see kvaliteetne kivi, ammutades sealjuures nimetatud materjali ja Keila hoonete kohta põnevaid teadmisi.

 

#3. 06.11.2024: Surm ja maksud
Keila talupoja elu 17. saj. lõpus ja 18. saj. alguses

Algus: Vesiveski sild (Tallinna mnt 16).
Lõpp: Keskpargi alajaam.

Benjamin Franklin on öelnud: „Selles maailmas ei ole midagi kindlat, välja arvatud surm ja maksud.“ Veendume tsitaadi tõesuses, võttes luubi alla Keila kandi talupoegade-pärisorjade eluolu ja koormised-maksukohustused mõisa ees. Keskendume Rootsi aja lõpu ja Vene aja alguse kataklüsmide – näljahäda, katku ja Põhjasõja – ajastule. Tutvustame kohalikku katkupärimust, Rootsi aja lõpu maakaarti ja arvukaid viise, mismoodi tollane talupoeg võis enneaegselt hauda sattuda.

Retke kuupäev

06.11.2024, 19:00, 23.10.2024, 19:00, 30.10.2024, 19:00

Arvustused

Tooteülevaateid veel ei ole.

Ole esimene, kes hindab toodet “Keila koduloolised kolmapäevakud”

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga